Acte necesare cumpărare apartament - Realkom Imobiliare

Acte necesare cumpărare apartament – informații actualizate

 • Authorrealkom
 • Date 29 iunie 2021
 • CategoryRealkom Imobiliare

Agenția RealKom Imobiliare București vă prezintă un articol de interes despre acte necesare cumpărare apartament – informații actualizate. Atunci când te-ai hotărât asupra unui apartament și vrei să îl cumperi, sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le știi. În primul rând, banii și intenția sunt doar primul pas. Te așteaptă câteva proceduri legale pentru care trebuie să ai răbdare și pentru care trebuie să te informezi. În al doilea rând, e bine să fii gata din timp cu actele necesare cumpărării apartamentului, pentru a simplifica tot procesul.

Actele necesare sunt responsabilitate ambelor părți, atât cumpărător, cât și vânzător. Fără acordul și documentele celor doi, nu poate avea loc niciun fel de tranzacție. Am realizat acest ghid orientativ pentru a te ajuta să bifezi actele necesare cumpărării unui apartament.

Acte necesare cumpărare apartament la notar

Care sunt actele necesare pentru cumpărarea unui apartament? Asta este întrebarea pe care și-o pun majoritatea celor care vor să devino proprietari și și-au găsit deja apartamentul dorit. Ei bine, cât timp lucrurile sunt în regulă cu banca, singurele acte necesare care trebuie aduse de către cumpărător sunt:

 • Cartea de identitate;
 • Pentru persoane juridice: actul constitutiv al societăților, certificatul de înregistrare al firmei și hotărârea AGA de cumpărare.

De partea cealaltă, vânzătorul are ceva mai multe responsabilități, însă cumpărătorul trebuie să fie la fel de atent la prezența și valabilitatea următoarelor acte:

 1. Act al terenului pe care este construit imobilul, fără sarcini și act de dobândire;
 2. Autorizația de construire;
 3. Cartea funciară a apartamentului;
 4. Certificat fiscal pe numele proprietarului;
 5. Documentația cadastrală;
 6. Certificatul de performanță energetică;
 7. Adeverința eliberată de asociația de locatari.

 

cumpărare apartament

 

Care este procesul de cumpărare?

Documentele menționate mai sus vor fi aduse de către cele două părți în fața unui notar public autorizat. Acesta încheie un antecontract care dovedește intenția celor doi, urmând ca ulterior, în baza clauzelor și a efectuării plății, să fie realizat contractul final de vânzare-cumpărare. Atenția, abia acesta este o dovadă clară a tranzacției. Fără acesta, doritorul nu este proprietar cu acte în regulă.

Tot acest proces nu ar trebui să dureze mai mult de 3-4 zile în regim normal dacă toate actele sunt în regulă. În cazul în care este implicată și o agenție imobiliară, agentul este responsabil doar de intermedierea celor doi până în punctul decizie de cumpărare. Toate procedurile ulterioare se fac în prezența unui notar public autorizat.

 

Acest articol este un ghid menit să îi ajute pe cei care caută un răspuns rapid la problema unei tranzacții imobiliare și a actelor necesare pentru cumpărarea unui apartament. Informațiile pot suferi schimbări, de aceea este bine să vă informați direct la notar sau pe site-urile instituțiilor de stat implicate.

În cazul în care căutați o agenție imobiliară în București pentru intermedierea unei vânzări/cumpărări de apartament, apelați cu încredere la RealKom, agenția cu peste 10 ani de experiența în zona de centru a capitalei.


Suntem informați și te informăm și pe tine
Vrei să vinzi, să cumperi sau să închiriezi?

Ne găsești aici: www.realkom.ro

RealKom Imobiliare

Cristi Stanciu, consultant imobiliar
cristi.stanciu@realkom.ro
0723.620.112


Citește și alte articole de interes, despre acte necesare cumpărare apartament scrise de agenția RealKom Imobiliare București aici.