Ce este antecontractul de vânzare-cumpărare? Promisiunea de contract Realkom imobiliare bucuresti

Antecontractul de vânzare-cumpărare sau promisiunea de contract în domeniul imobiliar

  • Authorrealkom
  • Date 16 iunie 2021
  • CategoryRealkom Imobiliare

Agenția RealKom Imobiliare București vă prezintă un articol de interes despre antecontractul de vânzare-cumpărare sau promisiunea de contract în domeniul imobiliar. Dacă la anumite produse încă mai funcționează ideea de „mergem pe încredere” atunci când facem un schim sau o tranzacție, când vine vorba de imobiliare nu mai este loc de glumit. Lucrurile trebuie făcute într-un cadru profesionist, perfect legal și simplu pentru ambele părți. Așadar, un antecontract de vânzare-cumpărare este esențial când vorbim de cumpărarea unei locuințe.

Ce este antecontractul de vânzare-cumpărare

Antecontractul de vânzare-cumpărare pentru locuință este actul oficial care atestă faptul că proprietarul (vânzătorul) și persoana interesată (cumpărătorul) au ajuns la un consens față de vânzarea imobilului. Deși acest document nu este decât primul pas în proces și nu poate ține niciodată locul contractului original de vânzare-cumpărare, acesta se face în prezența unui notar și a părților.

De reținut este că obiectul antecontractului de vânzare-cumpărare nu este bunul fizic, ci obligația de a încheia în viitor un contract de vânzare-cumpărare.

Documente necesare pentru antecontractul de vânzare-cumpărare

Așa cum am precizat, antecontractul se realizează împreună cu ambele părți în prezența unui notar.

În acest moment, veți avea nevoie de:

Actele de identitate ale părților;

Actele de proprietate al imobilului;

Extras de carte funciară pentru informare –  acesta prezintă situația apartamentului în momentul dat și poate fi folosit doar pentru antecontract, nu și pentru contractul final. Extrasul poate fi eliberat în două zile lucrătoare sau chiar și pe loc, contra unei sume puțin mai mare de bani.

În cazul în care există un coproprietar, este nevoie de prezența amândurora la notar. Dacă cea de-a doua persoană este soț/soție, certificatul de căsătorie va face parte din dosarul cu acte de vânzare imobil.

 

tranzactie imobiliara

 

Cum poate înceta antecontractul de vânzare-cumpărare pentru locuință?

În momentul încheierii acestui acord, părțile se obligă să își respecte decizia, așadar încetarea antecontractului nu este lipsit de consecințe decât dacă încetarea reprezintă dorința ambelor părți. În cazul rezilierii de către partea care și-a respectat obligațiile, cel care nu a făcut-o trebuie să restituie avansul sau să plăteasca o penalizare egală cu acesta (în funcție de clauzele menționate în document).

Prescripția, de asemenea, este o modalitate prin care antecontractul de vânzare-cumpărare încetează. Dacă tranzacția nu se încheie în termen de 6 luni de la întocmirea antecontractului, cel din urmă nu mai este de actualitate. Așadar, dacă una dintre părți are orice fel de obiecție de făcut, trebuie să acționeze în instanță într-un termen de 6 luni.

Ce trebuie să reții legat de promisiunea de contract?

Indiferent dacă vinzi sau cumperi, fii foarte atent la clauzele stabilite, pentru a nu avea suprize ulterior;

Asigură-te că toate datele sunt scrise corect. Orice greșeală poate duce la anularea documentului;

Verifică toate informațiile și condițiile menționate în contract vizavi de termenul de predare, starea apartamentului sau perioada de grație;

Stabilește o clauză clară pentru restituirea avansului în cazul în care contractul de vânzare-cumpărare nu va fi realizat.

Dacă ai în plan să cumperi sau să vinzi un apartament în București, apelează la o agenție imobiliară de încredere care să te ajute cu intermedierea tranzacției. RealKom se ocupă de vânzări de apartamente în centrul Bucureștiului de peste 10 ani, iar echipa noastră este dornică să îți fie alături.


Suntem informați și te informăm și pe tine
Vrei să vinzi, să cumperi sau să închiriezi?

Ne găsești aici: www.realkom.ro

RealKom Imobiliare

Cristi Stanciu, consultant imobiliar
cristi.stanciu@realkom.ro
0723.620.112


Citește și alte articole de interes, despre antecontractul de vânzare-cumpărare sau promisiunea de contract în domeniul imobiliar scrise de agenția RealKom Imobiliare București aici.