man hand Finding new property in real estate market with electronic commerce concept

Ce greșeli trebuie să evitați, atunci când achiziționați o locuință

  • Authorrealkom
  • Date 23 mai 2016
  • CategoryRealkom Imobiliare

Achiziționarea unei locuințe reprezintă o bornă importantă în viața fiecăruia dintre noi, cu atât mai mult cu cât este, în majoritatea cazurilor, cea mai importantă investiție pe care o facem. De aceea, acest proces trebuie tratat cât se poate de serios.

Pentru a evita ca locuința de vis să se transforme, în scurt timp, într-un adevărat coșmar, vă oferim, în rândurile care urmează, câteva sfaturi de care ar trebui să țineți cont, atunci când vreți să achiziționați o locuință. Astfel, veți învăța din greșelile altora și veți privi cu alți ochi acest proces extrem de complex.

greseli

Internetul nu este consultant profesionist

Evitarea experților în domeniu este una dintre cele mai frecvente greșeli. De cele mai multe ori, un consultant profesionist în imobiliare vă ajută, per ansamblu, să economisiți mai mult decât dacă ați acționa pe cont propriu. În plus, un consultant profesionist vă poate oferi și asistență juridică. Nu vă încredeți în internet mai mult decât într-un consultant profesionist. Informațiile de pe internet vă pot ajuta să vă faceți o idee de bază, dar un agent imobiliar profesionist vă poate furniza o analiză de piață aprofundată, folosind informații interne, la care dvs. nu aveți acces. Un consultant profesionist cunoaște și înțelege piața, anticipând schimbări la care dvs. nu v-ați gândi.

Rațiunea înaintea sentimentelor

Achiziționarea unei locuințe doar în baza fotografiilor postate pe internet și a tururilor virtuale, fără vizionare la fața locului, este extrem de ușoară, dar foarte riscantă. Vizionarea la fața locului este obligatorie. În plus, fotografiile nu pot transmite sentimentul că locuința respectivă este chiar cea la care visați. Pe când vizionarea la fața locului, da. Neglijarea instinctelor vă poate costa mai târziu. Locuința potrivită vă oferă un sentiment aparte. Dacă acel “feeling” lipsește, poate nu ar trebui să vă grăbiți să cumpărați locuința respectivă, ci să mai căutați. Cu toate acestea, nu puneți sentimentele înaintea rațiunii. Vorbim, totuși, despre o investiție uriașă: bani, timp și muncă. Este, cu siguranță, și o experiență emoțională, dar nu lăsați emoțiile să vă copleșească.

Luați în calcul toate costurile

După ce a găsit locuința de vis, un cumpărător este tentat să se întindă mai mult decât îi permite plapuma și, astfel, să investească absolut toate economiile sau, după caz, să împrumute o sumă mai mare. Un cumpărător disciplinat știe că un fond de urgență este indispensabil. Nu comparați chiria pe care o plătiți în prezent cu rata lunară pe care o veți plăti la bancă mulți ani de acum înainte. Cel mai probabil, vă permiteți o rată mai mică decât chiria actuală, pentru că, odată ce ați achiziționat o locuință, vor apărea alte costuri suplimentare. Dacă sunteți conștienți de acest aspect, nu subevaluați costurile care vor apărea odată cu noua locuință.

Lipsuri și nevoi

Nu faceți compromisuri când vine vorba de aspecte esențiale. Nu achiziționați, de exemplu, un apartament cu două camere, dacă, în viitorul apropiat, plănuiți să aveți copii și să vă mutați într-un apartament cu trei sau patru camere. Nu puneți dorințele înaintea nevoilor. Analizați cu atenție spațiul în care locuiți deja, veți conștientiza astfel lipsurile și nevoile în baza cărora să vă orientați în achiziționarea viitoarei locuințe. Faceți o listă cu aceste lipsuri și nevoi și, apoi, discutați pe marginea acestei liste cu agentul dvs., pentru ca acesta să știe exact ce vă doriți.

O locuință, cel puțin două vizionări

Nu cumpărați o locuință care nu vă place. Poate că ați obosit să tot căutați, poate că, uneori, vă cuprinde disperarea, dar nu faceți greșeala de a achiziționa ceva ce nu vă place. Este o decizie pe care o veți regreta. Cu răbdare, veți găsi locuința potrivită, chiar dacă, poate, va dura ceva mai mult. Decât să achiziționați ceva ce nu vă place, mai bine luați o pauză și, după o perioadă, reîncepeți căutările. Locuința potrivită pentru dvs. poate fi chiar după colt. Când o veți găsi, nu vă limitați la o singură vizionare la fața locului. Cartierul poate fi diferit în funcție de ora din zi sau de ziua din săptămână. Vizitați zona în care este amplasată viitoarea locuință atât seara, cât și în weekend, pentru a vă face o idee completă.