2

Impozitul pe imobil până la vânzare ar putea fi eliminat

  • Authorrealkom
  • Date 18 mai 2016
  • CategoryRealkom Imobiliare

Codul Fiscal ar putea fi modificat în favoarea dezvoltatorilor imobiliari, care ar putea fi scutiți de plata impozitului pentru clădirile construite exclusiv în scopul comercializării, acestea urmând a fi impozitate abia după ce vor fi comercializate sau date în folosință. Inițiativa este inclusă într-un proiect de lege care vizează modficarea și completarea Codului Fiscal, propunerea legislativă fiind în dezbaterea Parlamentului.

Imobilul, impozitat după prima vânzare

În motivația proiectului, se arată că modificarea Codului Fiscal în acest sens este necesară, iar asta întrucât, în legislația actuală, nu se face diferența între un imobil construit de o societate sau o persoană fizică autorizată (PFA) exclusiv cu destinația comercializării, ca marfă, și o locuință edificată pentru folosința proprie. Potrivit legislației actuale, după finalizarea construcției, imobilul construit trebuie înegistrat în vederea impozitării.

Proiectul care propune modificarea și completarea Codului Fiscal consideră că dezvoltatorul imobiliar este un producător, ceea ce înseamnă că unitățile pe care le construiește reprezintă marfa acestuia, destinată comercializării. Astfel, scopul dezvoltatorului este valorificarea construcțiilor respective, prin vânzare, închiriere, leasing sau comodat.

Practic, proiectul de modificare a Codului Fiscal prevede scutirea de la impozit pentru “clădirile construcție nouă, edificate de o societate sau o persoană fizică autorizată, în condițiile legii, exclusiv în scopul comercializării”, scutirea de la impozit operând de la data finalizării construcției și până la prima vânzare sau, după caz, “până la începerea utilizării, de către constructor sau de o altă persoană, prin cedarea folosinței, clădirile fiind considerate marfă.”

Astfel, impozitul legal pentru respectivul imobil va intra în vigoare doar după prima vânzare. Potrivit inițiativei legislative de modificare și completare a Codului Fiscal, scutirea de la impozit nu se aplică în cazul construcțiilor edificate pentru folosința proprie.