Cât costă întreținerea unui apartament în București

Cât costă întreținerea unui apartament în București?

  • Authorrealkom
  • Date 14 May 2019
  • CategoryRealkom Imobiliare

Tu stii ce include suma intretinerii pe care o platesti lunar pentru apartamentul in care locuiesti? Multi romani nu inteleg cum se calculeaza intretinerea si se tem ca administratorii ar putea sa le “umfle” factura.

Suma lunară plătită de proprietari pentru intretinerea apartamentului variaza in functie de facilitate dar si de zona in care este situat apartamentul.

Înainte de a achiziţiona apartamentul dorit, este recomandat să vă documentaţi referitor la costurile pe care va trebui să le suportaţi lunar cu întreţinerea acesteia. Şi asta pentru că aceste sume pot ajunge şi la 1.000 de euro.

În cazul apartamentelor vechi, sumele achitate lunar pentru chetuielile de întreţinere includ plata utilităţlori, cheltuieli pentru curăţenie şi spaţii comune, administrator şi contabil. În privinţa ansamblurilor rezindenţiale noi lucrurile stau puţin diferit.

In privinta locuinţelor noi, trebuie să ştiţi că cele mai multe ansambluri rezidenţiale percep şi diverse taxe de mentenanţă, care diferă destul de mult, în funcţie de facilităţile oferite de complex şi la care se adaugă costurile cu utilităţile. Persoanele care locuiesc in blocuri noi platesc lunar, pe langa cheltuieli uzuale, si pentru facilitatile suplimentare. Concret, orice facilitate oferită de un dezvoltator sau manager de complex, precum piscină comună, monitorizare video, lifturi suplimentare, spaţii de joacă pentru cop sau săli sportive – înseamnă bani în plus pe care îi veţi plăti lunar.

Ce chetuieli include întreținerea unui apartament?

Intretinerea este formata din contributii calculate pe numar de persoane si contributii pentru suprafata utila sau „cota parte de proprietate“. Primele cheltuieli scazute din totalul facturilor sunt cele pe care le datoreaza asociatiei acele spatii folosite in alte scopuri decat de locuinta. Conform articolului 36, alineatul 1 din HG 400, daca intr-un bloc se desfasoara orice alta activitate comerciala intr-un apartament, administratorul este obligat ca inainte de defalcarea pe persoane si apartamente a sumelor adunate din facturi sa scada din acestea cheltuielile convenite de adunarea generala a locatarilor cu proprietarii spatiilor comerciale. Apoi, sumele ramase se impart pe numar de persoane sau cota parte de proprietate.

Costurile de intretinere difera foarte mult de la un apartament la altul, in functie de sistemele si instalatiile imobilului precum si de serviciile contractate de dezvoltator sau de catre Asociatia de proprietari. Un serviciu de paza sau unul de gradinarit reprezinta costuri cu care vechile cladiri de apartamente nu le aveau.

Calculul intretinerii unui apartament este impartit in cheltuieli ce evin pe numar de persoane in apartament:

– salariul femeii de serviciu,

– curentul pe partile comune (casa scarii, subsol),

– gunoiul, vidanjarea, deratizarea etc (care se stabileste in functie de firma cu care are contract primaria de care apartineti),

– curentul care alimenteaza liftul.

Lumina de pe scara, din boxe sau alte spatii comune, curentul consumat de hidrofoarele din subsol, precum si ascensorul se platesc tot la numar de persoane.

Cat costa intretinerea unui apartament in Bucuresti intr-o zona rezidentiala?

Pentru un apartament nou, cu patru camere, aflat in zona de nord a capitalei, un proprietar poate plăti, lunar, incepand cu 1.000 de lei, sumă care include costul utilităţilor şi tarifele de mentenanţă. Totuşi, această sumă nu este deloc mare pentru segmentul de lux. Spre exemplu, pentru un alt apartament cu patru camere, localizat într- un imobil de lux, achită chiar şi 2.500 de lei lunar, pentru a beneficia de serviciile complete oferite de managementul clădirii. În aceeaşi zonă, pentru un apartament de tip penthouse, cu şase camere şi două garaje individuale, proprietarul plăteşte lunar taxe de mentenanţă şi costuri cu utilităţile în valoare de peste 4.500 de lei. Această sumă cuprinde şi salariul unu paznic care monitorizează exclusiv această locuinţă.

Acum ca ai cateva informatii legate de intretinerea unui apartament in Bucuresti, poti incepe cautarea locuintei mult dorite. Zona centrală a Capitalei este una dintre cele mai căutate atât pentru cumpărări, cât și pentru închirieri de apartamente. Realkom are o agenție, unde specialiștii noștri vă pot prezenta unele dintre cele mai bune oferte de apartamente din Unirii.