Realkom

Credit ipotecar sau Prima Casă? Iată ce trebuie să știi înainte să iei această decizie

  • Authorrealkom
  • Date 2 June 2019
  • CategoryRealkom Imobiliare

Cumpărarea unei locuințe implică un efort financiar important. Tocmai de aceea, sunt puțini cei care reușesc să achite o casă sau un apartament exclusiv din resurse proprii. Cea mai mare parte dintre cei care vor să devină proprietari trebuie să apeleze la împrumuturi bancare. În acest caz, au de ales între un credit ipotecar sau ”Prima Casa”, programul lansat de autorități pentru a sprijini în special tinerii să-și achiziționeze o locuință.

Dacă te-ai decis să-ți cumperi o locuință, este important să știi care sunt avantajele și diferențele dintre cele două opțiuni pe care le ai, dacă apelezi la un împrumut bancar.

Ce este creditul ipotecar?

Creditul ipotecar se acordă de către bănci pentru achiziționarea sau construirea unei locuințe, pentru modernizarea  sau extinderea unui imobil, pentru cumpărarea de terenuri sau pentru refinanțarea unui credit similar.

Comparat cu Prima Casă, creditul ipotecar poate finanța cel mult 85% din valoarea imobilului sau terenului achiziționat. Acest lucru presupune un efort financiar propriu mai mare pentru avans.

Avantajul este însă că ratele lunare sunt mai mici, așa că merită să economisești o vreme înainte să iei decizia de a-ți cumpăra o locuință. Poți vinde imobilul achiziționat în situația în care, din diverse motive, nu mai poți achita creditul. Este nevoie, evident, de acordul băncii pentru asta.

Un alt aspect care intră la categoria avantaje pentru credit ipotecar este că îl poți accesa și dacă mai ai alte locuințe în proprietate.

Oferta băncilor în ceea ce privește acest tip de credit este diversă, așa că este important să studiezi atent fiecare variantă pentru a găsi cel mai avantajos împrumut pentru casă. Moneda în care se acordă, durata maximă de acordare a creditului, avansul minim și alte condiții pentru creditul ipotecar sunt criterii care fac diferența și te pot ajuta să alegi cu care bancă poți să începi discuțiile.

Comisioanele băncii sunt foarte importante și este recomandat să le studiezi cu atenție, pentru că pot influența dobânda lunară și costul final al împrumutului. Băncile pot solicita, conform legislației, doar comision de analiză a dosarului, în sumă fixă, un comision lunar aplicat la sold sau comision de administrare cont curent. Dacă este cazul, se solicită și comision de rambursare anticipată a creditului.

Prima Casă

Acest tip de creditare a fost lansat de autorități în 2009, ca o măsură anticriză de susținere a sectorului construcțiilor și a tinerilor care voiau să-și cumpere o locuință. În acest scop, statul garantează 40% sau 50% din împrumuturile acordate de băncile care participă la acest program, cu condiția ca acestea să ofere condiții mai avantajoase solicitanților.

Astfel, spre deosebire de creditul ipotecar, avansul la Prima Casă este de doar 5%. În fiecare an, Guvernul alocă o anumită sumă pentru garantarea creditelor din program, așa că numărul împrumuturilor este limitat.

Înainte de a începe să studiezi ofertele, este important să vezi lista oficială a băncilor care s-au înscris în programul Prima Casă. Aceasta se află pe site-ul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii.

O locuință achiziționată prin programul Prima Casă nu poate fi vândută mai devreme de 5 ani de la momentul achiziționării, cu excepția situației în care creditul a fost rambursat anticipat. De asemenea, este important de știut că acest împrumut se acordă doar în lei, spre deosebire de un credit ipotecar.

Oricare dintre cele două variante are avantaje și dezavantaje, așa că studierea atentă a ofertelor existente pe piață este absolut necesară. Un împrumut pe 20, 25 sau 30 de ani este o responsabilitate foarte mare pe care ți-o asumi și este important să știi exact în ce condiții faci acest pas.

Odată făcută alegerea, rămâne să-ți găsești locuința pe care o visezi. Dacă te gândești să-ți cumperi un apartament în București posibilitățile sunt diverse, așa că merită să descoperi apartamentele RealKom și să vezi dacă vreuna dintre ele se potrivește cu ceea ce cauți.