Image of couple of farmers seedling sprouts in the garden

Idei pentru o grădină mai frumoasă

  • Authorrealkom
  • Date 5 June 2019
  • CategoryRealkom Imobiliare

Un petic de iarba verde, o plantă viu colorată, o gradină cu câteva ghivece cu flori schimbă orice spațiu de locuit și îl transformă într-o zona mai primitoare. Există numeroase surse online care îți oferă idei pentru grădină, în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, de climă, de tema pe care vrei să o aibă și, bineînțeles de bugetul avut la dispoziție.

O gradină poate fi gândită exclusiv pentru plante și arbuști ornamentali, sau poate să aibă și o notă practică, nu doar estetică, fiind plantată și cu legume pentru consumul propriu.

Amenajarea spațiului

Odată determinat spațiul care va fi folosit pentru amenajarea grădinii, este important să fie parcelat în funcție de plantele și legumele pe care vrei să le cultivi. Parcelele trebuie să fie bine delimitate, utilizând la maximum spațiul disponibil. Este nevoie să fie luate în calcul poteci de acces ușor la fiecare parcelă, amplasarea surselor de apă, orientarea față de soare etc. Pentru ca o cultură de legume să aibă randament, trebuie să beneficieze de cel puțin 6-7 ore de soare pe zi, de exemplu.

Toate ghidurile cu idei practice pentru gradină vorbesc în primul rând de sol. O analiză a solului existent, pentru stabilirea pH-ului este esențială. Unele plante prefer un medium ai basic, altele unul mai acid. În funcție de rezultat, se va completa cu pământ bogat în nutrienți și cu pH-ul dorit și se vor adauga îngrașămintele necesare, dacă este cazul. Solul potrivit este baza fără de care nicio planta și nicio cultură nu vor crește.

Plantarea în roți de mașină vechi, în butoaie decupate pe lateral, în ladițe de lemn sau în baloți de paie sunt numai câteva idei pentru grădina de legume. Modalitățile de amenajare a grădinii sunt limitate doar de imaginația fiecăruia. Originalitatea, care respectă minimele cerințe necesare fiecărei plante pentru a se dezvolta și a da rod, este cea care îți va transforma grădina într-un loc aparte, în care îți va face plăcere să stai în fiecare zi câteva ore, să îngrijești plantele și să te relaxezi.

Astfel de grădini pot fi adaptate și la bloc. Conceptul de ”urban farming” începe să prindă și la noi, alimentat de dorința oamenilor de a mânca mai sănătos. Roșiile, ardeii, morcovii, castraveții, ceapa, usturoiul, mărarul, pătrunjelul sau căpșunii pot fi cultivați în mini gradini urbane. Dacă îți dorești un apartament cu balcon mare, pe care să poți crește legume și plante, chiar în centrul Bucureștiului, află care sunt cele mai noi oferte imobiliare din zona Unirii.

Protejarea de dăunători

Există numeroase metode de protejare a culturilor de legume sau a plantelor ornamentale de dăunători. Pe piață se găsesc numeroase soluții special create pentru un tip sau altul de dăunător, dar cei care vor să folosească cât mai puține ”chimicale” în grădină, pot utiliza metode tradiționale. Coji de ou pisate și puse în jurul plantelor, pentru a alunga melcii, capcane cu apă și zahăr pentru insectele nedorite, soluție din coji de ceapă lăsate la fermentat cu apă pentru eliminarea păduchilor de pe frunze, sunt folosite cu succes în multe cazuri.

Odată grădina înflorită sau legumele coapte, munca depusă în grădină își va primi răsplata binemeritată.