Prima Casă – Plafon suplimentat cu 250 de milioane de lei, la cererea băncilor

Prima Casă – Plafon suplimentat cu 250 de milioane de lei, la cererea băncilor

  • Authorrealkom
  • Date 29 noiembrie 2016
  • CategoryRealkom Imobiliare

Dacă v-ați propus să achiziționați un apartament în București sau orice alt oraș din țară prin intermediul programului Prima Casă, dar nu știți dacă, pe final de an, băncile mai au fonduri disponibile, avem vești bune pentru dvs. Potrivit Mediafax, Ministerul Finanțelor Publice a propus suplimentarea plafonului Prima Casă cu 250 de milioane de lei, la solicitarea băncilor participante.

Prima Casă, peste 198.000 de garanții, din 2009

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) susține că “decizia suplimentării a fost luată ca urmare a ritmului intens și susținut de acordare a garanțiilor, care demonstrează interesul și angajamentul în creștere, atât la nivelul finanțatorilor, cât și al beneficiarilor.” Nivelul plafonului suplimentar de garantare pentru 2016 este fundamentat de perioada scurtă rămasă până la finalul anului, mai arată MFP.

Prima Casă, peste 198.000 de garanții, din 2009

Potrivit Mediafax, care citează un raport MFP, în perioada ianuarie-septembrie 2016 au fost acordate 27.329 de garanții, în valoare totală de 2,6 miliarde de lei. Totodată, de la lansarea programului (2009) și până în septembrie 2016, inclusiv, au fost acordate 198.365 de garanții, în valoare totală de 16,96 de miliarde de lei, pentru finanțări de aproximativ 34 de miliarde de lei.

Prima Casă, strategie pe 5 ani și un buget mai mic

Dacă vă întrebați cum arată viitorul programului Prima Casă și în ce măsură veți mai putea cumpăra un apartament prin intermediul acestuia, Agerpres anunță că Guvernul va adopta o strategie pe termen mediu – 5 ani. Ministerul Finanțelor susține că această strategie îi va ajuta atât pe cei care construiesc locuințe, cât și pe cei care vând sau cumpără apartamente prin intermediul Prima Casă.

Prima Casă, strategie pe 5 ani și un buget mai mic

“Programul rămâne cu acest caracter național, caracter oarecum social, pentru că, oarecum, se adresează segmentelor de persoane cu venit mai scăzut și introducem un caracter economic un pic mai pronunțat, în sensul că dorim diferențierea garanției în funcție de vechimea casei, pentru a stimula construcția de case noi”, susține șeful MFP, Anca Dragu, citat de Agerpres.

Pentru 2017, programul Prima Casă va avea un buget de 2,5 miliarde de lei

Pentru 2017, programul Prima Casă va avea un buget de 2,5 miliarde de lei, arată MFP, potrivit Agerpres. Apoi, în următorii patru ani, bugetul pentru programul Prima Casă va scădea treptat. Astfel, în perioada 2018-2020, va fi de două miliarde de lei, în vreme ce finanțarea programului Prima Casă pentru anul 2021 va fi redusă până la 1,5 miliarde de lei.